Problemele ridicate de ordinul care interzice vanzarea directa a produselor agro-alimentare in piete s-au diversificat. Dupa ce, intr-o prima faza dupa aplicarea noilor norme, ciobanii au avut probleme cu birocratia, acum li se impune si ambalarea branzeturilor pe care le vand la tarabe. Desi s-au conformat normelor, producatorii spun ca, in noile conditii, oamenii nu se mai inghesuie sa cumpere.
Pentru a gasi o varianta de rezolvare a lucrurilor, Sindicatul Crescatorilor de Ovine si Caprine se vor aseza, luni, 16 februarie, la masa negocierilor cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si cei ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Un ordin controversat
Scandalul a inceput in 2007, cand A.N.S.V.S.A. a emis un ordin prin care era permisa vanzarea laptelui, branzei si carnii doar pe raza judetului producatorilor. Ulterior, institutia a acordat o perioada de gratie, pana la 1 ianuarie 2009, termen amanat apoi pentru 1 februarie. Indiferent de produsul comercializat, micii producatori sunt obligati sa respecte conditiile privind igiena produselor alimentare, stabilite de regulamentul european.
Liderii Sindicatului Crescatorilor de Ovine si Caprine considera ca acest ordin este o lovitura pentru producatorii traditionali, pentru ca ii obliga pe crescatori sa se inregistreze ca persoane fizice autorizate, sa aiba in gospodarii o sursa de apa calda si posibilitatea de dezinsectie si deratizare, ceea ce presupune costuri mari pentru producatori, in timp ce ei nu isi acopera costurile si sunt eliminati de pe piata. "In toate tarile U.E. taranii nu sunt supusi unor ordine de dictat "
Presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, a declarat, joi, la finalul intalnirii, ca a prezentat conducerii A.N.S.V.S.A. solicitarea de abrogare a ordinului. "Noi am prezentat solicitarea de a abroga Ordinul 111, care dej