Modificarea chiriei, se poate face numai in cazul locuintelor proprietate particulara La contractul de schimb, partile platesc in mod egal toate cheltuielile generate de semnarea acestuia
Nu trebuie sa dam socoteala pentru ceea ce cumparam sau vindem, dar trebuie sa fim informati despre drepturile si obligatiile pe care le avem Inainte de a semna un contract trebuie sa citim cu mare atentie clauzele, pentru a evita astfel neintelegerile ulterioare.
Operatorul economic este obligat sa ne explice fiecare clauza in parte si sa ne raspunda la toate nelamuririle legate de contractul respectiv. In functie de tipul de contract pe care vrem sa il semnam, exista prevederi si termeni speciali.
Astfel, in contractul de inchiriere exista doua parti: locatorul si locatarul. Locatorul este cel care inchiriaza locuinta si poate fi proprietarul, sau persoana juridica, cea care are in administratie imobilul (in cazul locuintelor de stat). Locatarul este persoana care dobandeste dreptul de folosinta a locuintei, dar nu dreptul de proprietate al acesteia.
Calitatea de locatar in contract o pot avea mai multe persoane care devin cotitulare ale contractului de locatiune. Cu privire la forma contractului, acesta se va inregistra de catre locator, la organele fiscale teritoriale, in termen de 15 zile de la semnarea lui.
Obiectul contractului il formeaza locuinta in sine, anexele, dotarile aferente, cu inventarul corespunzator. Chiria se stabileste prin acordul liber exprimat al partilor, cu exceptia locuintelor pentru care este stabilit prin lege un nivel maxim al chiriei, cum este cazul locuintelor ce apartin domeniului public sau privat al statului, locuintelor de serviciu, caminelor pentru salariati ai societatilor comerciale.
In ceea ce priveste modificarea chiriei, aceasta se poate face numai in cazul locuintelor propri