» Locuitorii din Pristina fac ultimele pregatiri pentru a sarbatori evenimentul.
» "The Guardian" atrage atentia asupra unui precedent periculos pentru Europa.
Premierul kosovar, Hashim Thali, a refuzat ieri, la conferinta cu presa nationala si internationala pe care o convocase la Pristina, sa anunte data proclamarii unilaterale a independentei provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza, asteptata duminica si careia i se opun Serbia, Rusia, dar si unele tari din UE.
Dornic sa obtina recunoasterea rapida a noului statut al Kosovo, Thaci a indicat de mai multe ori ca procesul declararii independentei se realizeaza "in coordonare" cu Statele Unite si Uniunea Europeana. SUA si tari mari din UE (Franta, Germania, Italia, Marea Britanie) si-au exprimat deja intentia de a recunoaste rapid independenta Kosovo. In schimb, Belgradul, Moscova si sarbii din aceasta provincie (10 la suta din populatie) au anuntat ca resping independenta, pe care o considera ilegala. Serbia a anulat de joi orice decizie in acest sens a autoritatilor de la Pristina. Dar locuitorii capitalei kosovare se asteptau ieri ca independenta sa fie proclamata duminica, in ajunul unei reuniuni a ministrilor de Externe ai UE. Pe strazi, au aparut postere care cer locuitorilor "sa sarbatoreasca in demnitate".
Pe acest fond, comandantul Misiunii ONU in Kosovo (MINUK), Joackim Ruecker, si-a avertizat personalul sa fie in stare de alerta continua, intrucat situatia ar putea degenera. La randul sau, UE si-a dat ultimul acord pentru misiunea de 1.800 de politisti, procurori si judecatori care asteptau sa fie desfasurati, incepand din noaptea de vineri spre sambata, in Kosovo. Cotidianul belgradean "Blic" arata ca ambasadorii sarbi din Germania, Italia, Franta, Vatican si Belgia urmeaza a fi rechemati pentru consultari in cazul proclamarii independentei Kosovo. Aceasta ar echival