Un profesor de sport are o colecţie în valoare de jumătate de milion de euro. Sursa: Dan Sofronia
Profesorul Dumitru Varodin,din Piatra-Neamţ, deţine ocolecţie numismaticăprivată unică în ţară şi printrepuţinele de acest gen din Europa.O parte a colecţiei, circa 10.000de piese, este expusă, de pe 6februarie şi până pe 1 martie, laPalatul Culturii din Iaşi.
Colecţionarul nemţean are întotal 16.828 de monede, grupatetematic în două părţi distincte.Prima se numeşte „Monedelelumii“ şi este formată din 12.640de piese. Acestea provin din cele202 state ale mapamondului, 48de teritorii autonome şi 192 defoste imperii, enclave şi teritoriicare au „bătut“ însemne monetarepentru că doreau să-şiproclame independenţa.
De la Burebistala Despot Vodă
A doua este „Colecţia istorică“,unde sunt adunatemonede care au circulat pe tot cea însemnat teritoriul Daciei dintimpul lui Burebista. Comoaraprofesorului este estimată lacirca 500.000 de euro şi estedepozitată într-o cutie de valorila o bancă.
„Nu vede «lumina» zilei decâtatunci când organizez expoziţiisau sunt solicitat de diverseinstituţii. Mai scot monede cândfac schimburi cu diverşinumismaţi români sau străinipentru a o îmbogăţi“, a declaratDumitru Varodin. El a jucat întinereţe fotbal la Dinamo Bacău,ASA Târgu-Mureş, SportulStudenţesc şi Ceahlăul.
Cea mai valoroasă piesă acolecţiei este un taler de la 1536,din timpul domniei lui DespotVodă, care a fost evaluat la circa12.000 de euro. Antrenorul defotbal a obţinut-o în urma unuischimb cu un profesor universitar.„Îmi amintesc că a fostvorba despre un schimb mare.Peste 300 de monede. Cel care odeţinea îmi datora vreo 7.000 deeuro şi după «negocieri» am intratîn posesia ei“, a mai susţinutDumitru Varodin. De marevaloare este şi o monedă din aurde 100 de lire, bătută în 1922, petimpul dictatorului italian Benit