O simplă compresă aplicată pe o rană sau apăsarea sternului în caz de sufocare poate salva viaţa celor dragi ţie.
Arsurile survenite acasă sauînghiţirea accidentală a unuiobiect vă pot pune în situaţiade a fi nevoie să acordaţiprimul ajutor. Primul pas pe caretrebuie să-l faceţi este să chemaţiSalvarea, însă, până la venirea acesteia,cunoştinţele minime ale unor reguli deprim ajutor ar putea salva viaţa unuiom. Medicii specialişti în urgenţe,ortopezii, cardiologii, pediatrii şidoctorii generalişti vă învaţă cum săacţionaţi corect.
Dacă doriţi să învăţaţi cum seresuscitează o persoană sau cum i seface intubarea, v-ar fi utile cursurile deprim ajutor. Spitalul Floreasca dinCapitală organizează astfel de cursuripentru angajaţii unor firme, dar astfelde programe se ţin şi la şcolile de şoferi,şi la cele de scafandri.
Opriţi hemoragiile cât mai repede.Dacă veţi fi puşi în situaţia de a aveagrijă de o persoană care sângereazăabundent, folosiţi-vă de o compresăsau un pansament steril pentru a limitahemoragia. „Este important ca pacientulsă nu aibă pierderi mari de sânge, iarpansamentele pot opri sângerarea“,explică medicul specializat în urgenţeRodica Marinescu, de la Serviciul deAmbulanţă Bucureşti.
Dacă în urma unui accident prinîmpuşcare se secţionează artera femurală,sângerarea este foarte greu deoprit. Artera femurală este de grosimeadegetului arătător şi are un debit foartemare. „Aruncă jetul de sânge şi la optmetri şi se retrage în ţesut foarterepede. Un pansament aplicat pe ranămai scade din sângerare şi uşurează intervenţia medicilor“, explică doctorulRodica Marinescu.
În caz de infarct, e utilă o aspirină.Infarctul se manifestă printr-o durereputernică în piept, de lungă durată.Această durere se poate extinde. „Puteţida victimei o aspirină, dar importanteste să chemaţi cât mai repede Salvarea“,explică c