Meseria de insotitor de bord a aparut pe la 1920. Pe atunci era un job exclusiv pentru barbati si nu i se acorda mare importanta. In prezent, este o slujba despre care se vorbeste cu respect si este preferata de femei.
Imaginile companiilor aeriene au fost mereu reprezentate de catre insotitorii de bord. Ei sunt contactul real dintre companie si clienti.
Primii stewarzi au fost angajati in anul 1926, de Stout Airlines din Statele Unite.
Rolul lor nu era clar stabilit: trebuiau sa incarce bagaje, sa verifice bilete, iar in timpul zborului serveau gustari si bauturi. Abia dupa cativa ani compania Pan America le-a cerut stewarzilor sa detina cunostinte de prim-ajutor si notiuni marinaresti.
In 1930, o data cu aparitia femeii stewardese lucrurile s-au mai clarificat. Ellen Church, o asistenta medicala care detinea licenta de zbor, a fost prima femeie angajata la Boeing Air Transport. Apoi au mai fost angajate inca opt femei, de aceeasi companie.
Compania a fost apoi interesata sa introduca pe avioane asistente medicale din randul femeilor, pentru a a atrage clientii. Pilotii au fost cei mai nemultumiti de aceasta decizie.
Pentru ca pasagerii au fost incantati de idee stewardesele au fost angajate pe drepturi depline, acestea fiind asigurate cu 5.000 de dolari in cazul unui accident mortal.
Conceptul de munca in aer pentru femei, promovat de primele noua stewardese a fost un mare succes si a fost adoptat si de celelalte companii.
In perioada anilor 1960-1970, stewardesele au ajuns sa promoveze imaginea companiilor de zbor. National Airlines a fost prima companie care s-a folosit de o promotie publicitara intitulata "Zboara cu mine!".
"I'm Lorraine. Fly me to Orlando" si "Air Strip" erau doar doua dintre sloganurile care aveau ca scop aducerea a tot mai multi clienti compa