Nu am crezut că emoţia născută de transferarea unei părţi din producţia firmei Nokia din Germania în ţări din Estul Europei va genera atâtea luări de poziţie extreme şi condamnări ale României. În schimb, cu largul concurs al unora dintre jurnalele şi televiziunile româneşti, presa din Germania a supralicitat o imagine negativă despre românii veniţi din sărăcia lor să le fure locurile de muncă bieţilor germani.
Nu am crezut că emoţia născută de transferarea unei părţi din producţia firmei Nokia din Germania în ţări din Estul Europei va genera atâtea luări de poziţie extreme şi condamnări ale României. Asta cu atât mai mult cu cât liniile de producţie din unitatea desfiinţată de la Bochum nu au fost montate în România, ci în Ungaria şi într-o altă locaţie. În schimb, cu largul concurs al unora dintre jurnalele şi televiziunile româneşti, presa din Germania a supralicitat o imagine negativă despre românii veniţi din sărăcia lor să le fure locurile de muncă bieţilor germani.
Înţeleg că acum a fost declanşată la Bruxelles o procedură împotriva României pentru că ar fi acordat ajutoare de stat ne-cuantificabile, sub forma unor scutiri de taxe şi impozite locale. Aş pune pariu că, şi în cazul în care se va dovedi că totul a fost în regulă, se va găsi un alt pretext pentru a se continua scandalul.
Nu ştiu de ce am început să cred că, lovind în firma Nokia şi în România, se doreşte să se dea un exemplu firmelor care îşi delocalizează producţia. Anul trecut şi în urmă cu doi ani din Germania au plecat Siemens, firma germană producătoare de telefoane mobile, iar modul în care a făcut-o chiar a fost scandalos, cum spun multe jurnale germane, şi Motorola. Cu toate astea doar Nokia a născut atâtea patimi. Mai mult, Germania a fost în 2007 cel mai mare exportator mondial, cu 969 de miliarde de euro, mult în faţa Chinei, cu 841 de miliarde de euro.