Guvernul de la Bucuresti trebuie sa dea explicatii la Bruxelles in legatura cu posibile ajutoare de stat acordate companiei finlandeze Nokia, care a inaugurat recent fabrica de telefoane mobile de la Jucu. HotNews.ro a intrat in posesia scrisorii expediate de Comisia Europeana la data de 18 ianuarie, semnata de Robert Hankin, de la Directia Generala de Concurenta. Hankin intreaba, ghidat de „informatiile valabile pe internet si din presa”, daca este adevarat ca „investitiile Nokia se ridica la 60 milioane de euro si ca ajutorul de stat ar putea ajunge pina la 30 milioane de euro”.
Scrisoarea oficialului european de la Concurenta avertizeaza ca, daca statul roman investeste 30 milioane de euro in facilitati pentru proiectul privat Nokia, risca sa incalce regulile europene privind concurenta.
Conform acestor prevederi, statele Uniunii se angajeaza sa nu favorizeze companiile private oferindu-le facilitati care le-ar avantaja in raport cu conditiile oferite in alte regiuni ale Europei.
Cererea Comisiei Europene privind afacerea Nokia (pagina 2)
Foto: Hotnews
Ce sugereaza investigatia Comisiei Europene este tocmai faptul ca Romania ar fi oferit mai multe facilitati afacerii Nokia la Cluj pentru a atrage deschiderea unei fabrici aici. Dupa 14 zile autoritatile romane ii raspund Comisiei Europene — nu insa si presei romanesti, pentru care informatiile ar fi confidentiale —, ca facilitatile ar fi acordate „Parcului industrial Tetarom III”, unde s-a instalat Nokia. Doar ca, la venirea Nokia, parcul nu exista.
Parc industrial cu dedicatie pentru Nokia
Autoritatile locale au declarat, cu aproape un an in urma, dupa semnarea Memorandumului cu Nokia, ca s-au angajat la o investitie cu bani de la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro pentru facilitati acordate acestui investitor.
"Sa le punem la dispozi