Jocurile Olimpice nu mai sunt de multa vreme un simplu spectacol organizat o data la patru ani pentru iubitorii sporturilor. Milioane de telespectatori traiesc cu sufletul la gura, alaturi de competitori, bucuria triumfului sau amarul infrangerii.
"Mai repede, mai sus, mai tare!" este deviza Jocurilor Olimpice moderne, si ea ii inflacareaza pe toti cei care se aduna la startul competitiei.
Dar se mai spune si ca "Important este sa participi, nu neaparat sa invingi". Gresit! au decis foarte multi sportivi, care au facut tot ce le-a stat in puteri pentru a inhata in mod incorect o medalie.
Multe povesti, mai mult sau mai putin veridice, au fost consemnate de cronicarii sportivi, mai ales in primele decenii ale JO moderne. S-a vorbit despre doi frati gemeni care au alergat fiecare cate o jumatate de cursa la maraton, si care au fost descoperiti doar de ochiul vigilent al unui arbitru care a sesizat ca unul era ... barbierit iar celalalt nu. S-a mai vorbit despre membrii echipei de natatie a RDG la JO de la Munchen carora li s-ar fi pompat aer in intestine pentru a fi mai usori si a depune mai putin efort. Inotatorii mai mult au plutit la suprafata apei decat au inaintat si, ulterior, din cauza complicatiilor pe care le-au suferit la intestine si-ar fi dat in judecata antrenorii.
Nu putine au fost situatiile in care sportivii au apelat in timpul competitiei la intaritoare sub forma de ... bauturi alcoolice (whisky, coniac), asta bineinteles inainte de aparitia steroizilor anabolizanti. Din acest motiv in 1967 a fost introdus testul de alcoolemie. Din pacate, nimic nu i-a putut impiedica pe sportivii care au ales sa isi scoata splina pentru a nu mai resimti durerile provocate de efort, sau sa isi mareasca diametrul arterelor coronariene pentru a-si mari debitul sanguin. Orice pentru o medalie ...
Dar cel dintai sportiv consemnat of