Debusolările monedei naţionale sunt luate ca pretext de importatori şi distribuitori, în scopul scumpirii produselor farmaceutice. În toată această săptămână, Ministerul Sănătăţii Debusolările monedei naţionale sunt luate ca pretext de importatori şi distribuitori, în scopul scumpirii produselor farmaceutice.
În toată această săptămână, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au desfăşurat ample acţiuni de control la farmaciile care au contract cu CNAS de distribuire a medicamentelor gratuite şi compensate. Surprizele n-au întârziat să apară, dar rezultatul final al controalelor va fi făcut public abia în săptămâna care urmează.
La Cluj, doar o farmacie din trei mai elibera, joi, medicamente subvenţionate, potrivit directorului CJAS, Mircea Moroşan. Situaţie paradoxală, dat fiind faptul că directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP Cluj), Nicolae Deleanu, a declarat, la rândul său, că echipele de control comune ale CJAS, ASP şi firmelor de medicamente nu descoperiseră, până în ziua respectivă, stocuri epuizate de medicamente sau medicamente care nu se pot livra farmaciilor sau spitalelor.
"Nu există probleme cu medicamente în spitale. Nu există spital în care stocurile de medicamente să nu ajungă o lună şi jumătate sau două luni", a spus Deleanu. "Este o falsă criză a medicamentelor! Dar la fel de adevărat este că importatorii şi distribuitorii de medicamente fac presiuni asupra noastră ca să permitem ajustarea preţurilor la medicamente, pe motiv că leul s-a depreciat şi importurile sunt mai scumpe", afirmă ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Medicamente dosite = sancţiune
"Dar de ce nu spun că, în vara anului trecut, când cumpărau un euro cu 3,11 lei, au câştigat enorm pentru că au importat la preţuri mai mici? Pentru că ei n-au ieftinit medicamentele atunci când mo