Paisprezece echipe, din România şi Ungaria, s-au întrecut la sacrificat porcii şi la preparat şorici. Sursa: Adrian Moise
Cinci echipe din Ungaria şi alte nouă din România au participat sâmbătă la Balvanyos la Festivalul internaţional de pomana porcului. Pe un ger de minus 20 de grade Celsius, zeci de curioşi, turişti şi localnici au luat cu asalt, încă de la primele ore ale dimineţii, platoul pe care urma să se desfăşoare competiţia.
Opt porci sacrificaţi
Echipele au avut la dispoziţie opt porci vii, între 80 şi 100 de kilograme, pe care au trebuit mai întâi să-i prindă şi să-i sacrifice. Echipele din Ungaria au preferat asomarea prin împuşcare şi electrocutare, iar cele româneşti au folosit cuţitul. Au urmat pârlirea, tranşarea şi prepararea produselor.
Organizatorii au avut probleme în a-i ţine pe curioşi departe de concurenţi, iar aceştia din urmă au putut să se desfăşoare cu greu. Punctul culminant a fost când primele bucăţi de şorici au fost numai bune de gustat. Mai îndrăzneţi, unii localnici s-au învârtit încontinuu printre grătare, castroane, oale şi alte recipiente în speranţa da a fi primii care gustă din ceea ce se pregătea pentru juriu. Concurenţii au renunţat la multe dintre ritualurile tradiţionale în favoarea eficienţei, „au ars“ etape pentru a putea prezenta juriului produsele lor la timp.
Ungaria a fost reprezentată de cinci echipe din centrul Câmpiei Panoniei, iar pentru România au concurat echipe din Bucovina, Ardeal, Oltenia, Buzău şi Moeciu- Bran. Cele mai vânate produse au fost şoriciul, urechile şi cozile. Doar o mică parte dintre ele au reuşit să mai ajungă în preparatele finale ale concurenţilor. Manifestarea a fost stropită din belşug cu tărie, în special ţuică şi vin fiert.
FESTIVAL
Tradiţii la proţap numai bune de degustat
De la Sucea