Bogat în acizi graşi nesaturaţi, precum omega 3 şi omega 6, acest aliment este strict necesar omului modern, pus în pericol de efectele dăunătoare ale sedentarismului. Virtuţile terapeutice Bogat în acizi graşi nesaturaţi, precum omega 3 şi omega 6, acest aliment este strict necesar omului modern, pus în pericol de efectele dăunătoare ale sedentarismului.
Virtuţile terapeutice ale uleiului de măsline presat la rece sunt nenumărate. Acest aliment-medicament, cu adevărat ecologic, previne îmbătrânirea precoce, bolile cardiovasculare şi chiar boala secolului - cancerul.
Toate aceste calităţi se datorează acizilor graşi nesaturaţi, omega 3 şi omega 6, care împiedică depunerile de grăsime pe pereţii vaselor de sânge.
Sănătatea proverbială a populaţiei mediteraneene se datorează, în primul rând, uleiului de măsline. Acizii graşi nesaturaţi din acest produs miraculos reduc nivelul de "colesterol rău", făcând totodată să crească nivelul de "colesterol bun".
Cele mai bune, din punct de vedere al conţinutului, sunt uleiurile virgine, fiindcă sunt presate la rece şi nu sunt rafinate. Acestea nu trebuie să fie combinate cu alte grăsimi şi ar trebui să fie consumate în locul acestora. Omul modern are nevoie de ulei de măsline ca să îşi cureţe sistemul vascular de efectele nocive ale sedentarismului.
Ţinta falsurilor
Uleiul de măsline este bogat în antioxidanţi şi vitamine cu efect de prevenire a îmbătrânirii celulelor. Calitatea uleiului de măsline este puternic influenţată de natura terenului pe care cresc arbuştii, de tipul de livadă, gradul de maturare al fructelor, de modalitatea de recoltare a acestora şi de metoda de extracţie utilizată - susţine, într-un studiu, prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Atât datorită excepţionalei sale valori alimentare, dar şi din cauz