Mai multe regiuni separatiste din lume urmaresc cu interes situatia din Kosovo, care urmeaza sa isi proclame independenta, desi statele occidentale au subliniat ca acest caz nu va stabili un precedent, relateaza Reuters. Transnistria, o fasie ingusta de pamant pe raul Nistru, s-a separat de Republica Moldova in septembrie 1990. Un razboi scurt a provocat sute de morti, inainte de interventia trupelor ruse. Regiunea, cu o populatie de 550.000 de locuitori, este dominata de slavi vorbitori de limba rusa, care au exercitat presiuni pentru obtinerea independentei, de teama ca majoritatea vorbitoare de limba romana s-ar putea uni candva cu Romania. Circa 1.200 de militari rusi au ramas insa desfasurati in acest teritoriu. Transnistria reprezinta o optime din teritoriul moldovean.
ABHAZIA SI OSETIA DE SUD - Georgia - Fosta destinatie turistica, cu o populatie de 200.000 de locuitori, Abhazia se afla intre Marea Neagra si muntii Caucaz. Ea a dus un razboi impotriva Georgiei, in perioada 1992-1993, si se autoguverneaza. Regiunea a fost izolata mai multi ani dupa razboi, insa si-a imbunatatit relatiile cu Rusia, care le-a acordat locuitorilor din Abhazia pasapoarte si pensii. Osetia de Sud a luptat pentru a inlatura guvernarea georgiana la inceputul anilor '90. Un armistitiu a fost semnat, insa violentele riscau sa reapara. Rusia are desfasurate forte de mentinere a pacii in ambele regiuni.
NAGORNO-KARABAH - Azerbaidjan - Ciocniri sporadice in Nagorno-Karabah, intre azeri si etnicii armeni, au inceput in 1988, transformandu-se in ostilitati la scara larga intre fortele azere si trupe din Armenia pana in 1992. Circa 35.000 de persoane au murit si alte sute de mii au parasit regiunea, inainte de semnarea unui armistitiu, in 1994. Teritoriul ramane parte a Azerbaidjanului, insa este controlat de fortele armene. O conducta majora, care leaga campurile petroliere din Aze