Odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Ministerul Finantelor a dispus infiintarea in cadrul Directiilor Generale ale Finantelor Publice din fiecare judet crearea unor compartimente de schimb international de informatii, care sa coopereze strans cu autoritatile fiscale din celelalte state comunitare, pentru a identifica si combate fraudele sau tentativele de frauda si evaziune intracomunitara.
Acest compartiment si-a dovedit utilitatea in Timis, Garda Financiara Timis reusind, cu ajutorul sau, sa identifice o serie de tranzactii comunitare dubioase cu masini second-hand, de o valoare foarte mare, rulate de o firma din Timisoara, fara sediu si cu patron spaniol.
Pentru a identifica tentativele de sustragere de la plata impozitelor si taxelor cuvenite statului Compartimentele de Schimb International de Informatie din cadrul Directiilor Generale ale Finantelor Publice din fiecare judet au in competenta gestionarea informatiilor cu privire la romanii care se ocupa de tranzactii intracomunitare. In acest sens de mare ajutor e o aplicatie informatica numita VIES care permite compararea livrarilor intracomunitare declarate de partenerii intracomunitari cu achizitiile intracomunitare declarate de operatorul roman, identificandu-se astfel eventualele neconcordante.
Prin intermediul acestui sistem s-au constatat nepotriviri intre declaratiile partenerilor de afaceri ale firmei timisorene Alamazora 3 International S.R.L. si cele ale societatii, date in Romania. Mai precis, era vorba de niste facturi de achizitie de birotica si masini din Uniunea Europeana (tranzactiile fiind facute pe parcursul anului trecut), facturi care nu apareau in contabilitatea firmei in perioada mentionata.
Ca in cazul multor altor firme cu probleme, in momentul in care comisarii Garzii Financiare Timis s-au dus pentru a cere explicatii la sediul declarat al firmei, in Timi