Managerii romani si restul lumii. Un CEO al unei companii din FMCG prezente pe piata locala are un pachet salarial anual de peste 150.000 de euro net, ceea ce inseamna 12.500 de euro lunar. E mult sau e putin?
"In unele cazuri, salariile pe pozitii de middle si top management, in industrii ca banking sau FMCG, sunt mai mari decat in alte tari europene. La nivel de entry-level si pentru joburi foarte de top suntem sub alte piete", afirma Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase Romania. Spre comparatie, un middle manager care lucreaza in Olanda castiga aproximativ 100.000 de euro pe an, ceea ce inseamna peste 8.300 de euro pe luna, in timp ce salariul unui manager de top poate ajunge si pana la 2 mil. euro anual (165.000 de euro pe luna), la care se adauga pachete de actiuni sau posibilitatea de a achizitiona actiuni la preturi preferentiale.
Salariile in tarile nordice sunt sensibil mai mici decat in restul tarilor Europei Continentale. "Un managing director al unei companii cu afaceri de 100 de milioane de euro castiga intre 200.000 si 250.000 de euro pe an (16.600 - 21.000 de euro pe luna - n.r.)", afirma Mikael Stelander, global practice leader Technology si partener in cadrul biroului din Helsinky al Stanton Chase.
Numitorul comun la care ajunge o analiza comparativa intre salariile managerilor romani si cei din tari ca Serbia si Bulgaria este urmatorul: marje salariale foarte mari pentru aceleasi pozitii, piata nefiind suficient reglata in acest sens in economiile emergente.
"Datorita faptului ca exista o lupta pentru ocuparea anumitor pozitii intre companiile din Serbia, multe companii platesc mai mult decat ar trebui. Pentru joburi de top management, salariile se incadreaza intre 2.500 si 10.000 de euro lunar net. Beneficiile uzuale sunt masina de firma, asigurare de sanatate, sche