De 20 de ani, dresează animale. Acum se luptă cu tigri şi cu lei de dragul meseriei. Îl vedeţi la Circul Globus în fiecare weekend. Sursa: Codrin Prisecaru
Când ai petrecut o viaţă printre animale sălbatice, nu s-ar putea crede că îţi mai e frică de ceva. Cu toate acestea, fiecare nesupunere, fiecare labă ridicată când nu ar trebui îi dau emoţii dresorului. Emoţii pe care trebuie să şi le stăpânească. Nu trebuie să-i arate leului frica, trebuie să-l domine prin atitudine. Trebuie să-i arate cine e stăpânul. Chiar dacă asta înseamnă ca tunurile de apă să fie pregătite oricând, chiar dacă au murit prea mulţi dresori sfâşiaţi de animalele din arenă.
„Şi dacă stai la jumate de metru mai în stânga sau în dreapta decât la repetiţii, dacă mişti băţul puţin altfel, ei nu mai fac ce le spui tu. De asta, când intru în arenă nu mă doare capul, nu mi-e foame, nu mi-e sete, nu mi-e frică, n-am nimic. Ştiu că e periculos şi nu trebuie să le arăţi ce simţi, să-i faci să te respecte. Şi dacă ţi-e frică, n-ai nicio şansă să faci asta“, încearcă „să sufle“ din secretele meseriei Ştefan Pleşoianu - dresor la Circul Variete Globus.
Pe el îl urmăresc cu teamă şi admiraţie mii de ochi de copii. Pe el, fiicele lui îl văd doar în vacanţe, pe el l-a atacat acum două săptămâni un leu alb cu care lucrează de mai bine de doi ani şi jumătate. El s-a întors în arenă, cu tot cu leul buclucaş, de dragul meseriei. Are 40 de ani şi nu se gândeşte la pensionare, dar şi-a făcut asigurare de viaţă şi încearcă să-şi reorienteze cele două fetiţe spre meserii din afara circului.
„Fără mine nu pot sta împreună“
Tigrii Schami, Amza, Beligan, Budur, Amur, King şi leii Leo şi Damian sunt partenerii de scenă şi de viaţă ai dresorului Ştefan Pleşoianu. Cu ei, dresorul lucrează de când aveau un an şi jumătate. Acum au aproape 4 ani, iar Pleşoianu sp