» In vreme ce consultarile pe tema uninominalului se soldeaza constant cu esecuri, politicienii se intrec in declaratii triumfaliste.
» "Maximum doua saptamani", acesta este ultimul termen avansat pentru adoptarea legii care va schimba sistemul electoral.
» Din ratiuni de imagine, "alesii" pomenesc uninominalul in contextul alegerilor locale si chiar al eventualelor anticipate.
Daca esueaza constant in convenirea asupra unei forme de vot uninominal, politicienii se intrec, in schimb, in avansarea de termene care de care mai optimiste, pentru a nascoci apoi scuze si a se acuza reciproc in momentul cand acestea sunt depasite. Ultimul termen a fost avansat, cu titlul de angajament public, de liderul PSD, Mircea Geoana: "maximum doua saptamani". "Vom avea, si este un angajament pe care ni-l luam in fata opiniei publice ca in maximum doua saptamani sa aprobam in Parlamentul Romaniei legea votului uninominal intr-un singur tur, astfel ca, in toata tara, in colegii uninominale, cetatenii sa-si poata alege, cu nume si prenume, parlamentarii pentru viitorul legislativ al acestei tari", a declarat Geoana la scoala de iarna a Tineretului Social-Democrat, desfasurata la Geoagiu Bai. Mai mult, potrivit sefului social-democratilor, presedintilor de organizatii judetene le-ar fi fost trasata deja misiunea de a se gandi la modul cum sa fie creionate colegiile uninominale. Geoana a reluat, totodata, ideea potrivit careia PSD nu va merge in alegerile parlamentare fara o lege a votului uninominal si a facut referire si la posibilitatea declansarii de anticipate, pe noul sistem de vot, in luna iunie.
In favoarea urgentarii dezbaterilor pe uninominal s-a pronuntat, tot la sfarsitul saptamanii trecute, si senatorul PNL Norica Nicolai. Potrivit parlamentarului, clasa politica va admite schimbarea sistemului electoral, chiar daca multi nu-si doresc acest