De o buna bucata de timp, pe piata locuintelor din tara exista o noua categorie de afaceristi. Fara firme-paravan inregistrate in paradisuri fiscale, fara relatii in structurile Guvernului sau ale societatilor cu capital de stat, noii afaceristi reusesc sa dea mici tunuri speculand cu siretenie disperarea unor concetateni dornici sa devina proprietari de apartamente.
„Vanzatorul ne-a marit pretul in momentul semnarii actelor“, ori „proprietarul a cerut mai mult dupa ce am primit acordul bancii“, sunt ofuri auzite tot mai des din partea prietenilor, colegilor, rudelor sau vecinilor care au incercat sau incearca sa cumpere o locuinta la bloc.
Situatie mai mult decat neplacuta, mai ales atunci cand cumparatorul a ajuns deja la limita cu gradul de indatorare fata de banca. De cele mai multe ori, un solicitant de credit se vede nevoit sa refuze continuarea tranzactiei, caz in care pierde.
Daca nu s-a asigurat prin antecontract de riscul de neobtinere a creditului ipotecar, pierde de doua ori: avansul platit, care poate varia de la 1.000 la 5.000 euro, si banii achitati pentru procedura premergatoare accesarii creditului, respectiv onorariile evaluatorului si notarului.
Valeria Tudor, coordonator departament rezidential EuroMetropola, spune ca fenomenul „razgandacilor“ a luat amploare in ultimul timp. In momentul in care, in sfarsit, au gasit casa mult visata, „nenumarati clienti se lovesc de impedimentele pe care le presupune actiunea de tranzactionare. Multi se confrunta cu pierderea locuintei din cauza proprietarului, care se hotaraste sa o propuna spre vanzare la un pret superior celui negociat sau finalizeaza actiunea cu un alt cumparator“.
Cum actioneaza „razgandacii“
Exista o cutuma pe piata imobiliara care aminteste intr-un fel de cea care domina comertul din marele bazar de la Istanbul. Preturile de strigare