Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, ţara noastră poate accesa miliarde de euro prin intermediul programelor operaţionale bugetate cu fonduri europene.
La acestea se adaugă programele promovate de guvern, bănci, dar şi de diverse ONG-uri. Agenţia de Dezvoltare Regională Centru a prezentat recent un interesant ghid de finanţare în care sunt prezentate oportunităţile pentru cele mai diverse domenii de activitate, cu accent pe dezvoltarea mediului de afaceri fără a se neglija problemele de mediu sau cele de ordin social. De pildă, pentru prevenirea poluării, reducerea nivelurilor de zgomot şi utilizarea de tehnologii curate, Administraţia Fondului de mediu oferă cofinanţare de până la 50% operatorilor economici, unităţilor administrativ-teritoriale - minimum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, ONG-urilor şi unităţilor de învăţământ - minimum 10% din cheltuielile proiectelor. Pe linie de mediu, aria este acoperită prin gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de către autorităţile publice locale care prezintă protocoale/acorduri cu producătorii pentru care se alocă fonduri europene cuprinse între 30.000 lei şi 200.000 lei, cu o co-finanţare de 40% din partea beneficiarului. Se merge până la promovarea literaturii, editurile străine având o cofinanţare europeană de 40-60% pentru traducerea din limba maghiară a unor opere literare, oricare ar fi limba în care se face traducerea.
Guvernul României, prin Hotărârea de Guvern 1165/2007, care priveşte stimularea creşterii economice prin sprijinirea de realizări de investiţii, acordă finanţare de 28,125 milioane de euro societăţilor comerciale care îşi dezvoltă activitatea în România, investesc peste 30 milioane de euro şi creează minimum 300 de locuri de muncă. De asemenea, Guvernul mai oferă maximum 200.000 euro pe o perioadă de 3 ani prin HG 1164/2007, care pr