Echipele lui Barack Obama si Hillary Clinton s-au confruntat, duminica, pe tema modalitatii de desemnare a candidatului la alegerile prezidentiale din noiembrie si asupra rolului "superdelegatilor", relateaza AFP.
Dupa opt infrangeri consecutive in favoarea senatorului statului Illinois si inainte de alegerile primare din Wisconsin care se anunta a fi stranse, Hillary Clinton si echipa sa au sugerat ca "superdelegatii" sa nu fie obligati sa respecte rezultatele acestor scrutine, in statul lor. "Superdelegatii", participanti la conventia democrata din august, la care se va alege candidatul partidului pentru alegerile din noiembrie, reprezinta circa 40% din voturile necesare pentru obtinerea investiturii partidului. Ei pot vota pentru candidatul pe care il prefera si ar putea avea un rol hotarator, daca niciunul dintre candidati nu obtine sustinerea celor 2.025 de delegati necesari pentru investitura.
Barack Obama, care conduce in prezent in cursa pentru obtinerea sustinerii delegatilor, 1.302 fata de 1.235, tinand cont de supedelegati, potrivit site-ului RealClearPolitics, a declarat ca "superdelegatii" ar trebui sa ia decizia in functie de candidatul care castiga sustinerea alegatorilor. El conteaza pe victoria in alegerile primare din Wisconsin si din Hawaii, unde se obtin 74, respectiv circa 20 de delegati.
In tabara republicana, favoritul John McCain, care s-a declarat duminica optimist, conteaza pe o victorie in Wisconsin pentru a se apropia de numarul de 1.191 delegati necesari pentru a-i asigura investitura la conventia de la Minneapolis, din septembrie. El are deja 825 de delegati, fata de 240 cat are adversarul lui, Mike Huckabee, iar fostul presedinte George Bush urmeaza sa-si exprime, luni, sustinerea pentru McCain.
Echipele lui Barack Obama si Hillary Clinton s-au confruntat, duminica, pe tema modalitati