Cercetătorii americani au dezvoltat o tehnologie de capturare a dioxidului de carbon din aer şi de transformare a acestuia în combustibil . Cercetătorii Laboratorului de la Los Alamos din Cercetătorii americani au dezvoltat o tehnologie de capturare a dioxidului de carbon din aer şi de transformare a acestuia în combustibil .
Cercetătorii Laboratorului de la Los Alamos din Statele Unite au anunţat dezvoltarea unui sistem revoluţionar de producere a combustibilului nepoluant şi a substanţelor chimice organice la scară largă, folosind ca materii prime apă şi dioxid de carbon capturat din aer.
Cercetătorii nu au oferit deocamdată detalii amănunţite despre proiectul "Libertatea Verde", însă acesta a intrat deja în atenţia guvernului de la Washington şi a marilor jucători de pe piaţa energetică, relevă "New York Times".
În ultimii ani au fost dezvoltate multe tehnologii de capturare a dioxidului de carbon, atât din atmosferă, cât şi din emisiile centralelor electrice. Toate s-au dovedit costisitoare şi greu de aplicat la scară largă, astfel încât să poată reduce cu adevărat nivelul emisiilor din atmosferă.
Potrivit cercetătorilor de la Los Alamos, procesele chimice pentru capturarea dioxidului de carbon şi transformarea sa în combustibil se vor desfăşura prin intermediul centralelor nucleare. Această metodă, chiar dacă nu ar fi agreată de toţi ecologiştii, va asigura un flux continuu şi stabil de metanol şi hidrocarburi fără emisii în atmosferă.
Potrivit conceptului, intitulat "Libertatea Verde", reutilizarea atomilor de carbon din moleculele de CO2 capturate ca ingredient de combustibil evită necesitatea găsirii unor uriaşe depozite pentru gazele cu efect de seră.
Cercetătorii laboratorului de la Los Alamos, conduşi de dr. F. Jeffrey Martin, spun că sistemul creat de ei poate procesa imense volume de aer folosind structur