Autorităţile kosovare – date în judecată
Ieri, întreaga lume aştepta şi reacţia Serbiei ca urmare a autoproclamării independenţei Kosovo. Şi poziţia Belgradului nu s-a lăsat mult timp aşteptată. Dincolo de declaraţiile amare ale liderilor politici de la Belgrad, precum „să îi fie ruşine Europei că a trădat Serbia”, administraţia sârbă a luat şi o serie de măsuri concrete.
Serbia a cerut deschiderea unei anchete judiciare împotriva celor mai importanţi trei politicieni din Kosovo: preşedintele Fatmir Sejdiu, premierul Hashim Thaci şi şeful parlamentului, Jakup Krasniqi, pentru acuzaţia de a fi „organizat proclamarea unui stat fals pe teritoriul sârb”.
Actul, se arată în solicitarea adresată justiţiei şi poliţiei sârbe, ar fi „unul criminal, ce afectează ordinea constituţională şi securitatea Serbiei”, potrivit ministrului de Interne de la Belgrad. Administraţia belgrădeană i-a calificat în mai multe rânduri pe cei trei politicieni drept „terorişti”, relatează AFP.
Actualul premier kosovar, Hashim Thaci, ca şi liderul parlamentului au fost şefi ai gherilei separatiste albaneze. Justiţia sârbă l-a condamnat încă din iunie 1997 pe Hashim Thaci în absenţă la 10 ani de închisoare pentru terorism, iar un an mai târziu, Belgradul avea să emită un mandat de arestare internaţional pe numele acestuia. Thaci a fost arestat pentru scurt timp pe aeroportul din Budapesta, în 2003, fiind eliberat după intervenţia misiunii ONU din Kosovo.
„Acces interzis” la organizaţiile internaţionale
Declaraţia de independenţă de la Priştina a fost imediat respinsă de preşedintele proeuropean Boris Tadic (foto) şi de premierul Vojislav Koştuniţa, care au spus răspicat că „Serbia nu va recunoaşte niciodată un Kosovo independent”.
În plus, Serbia a mai anunţat că va împiedica aderarea Kosovo la organizaţiile internaţionale, în special ONU şi Organ