Materia primă pentru culturile de porumb şi de floarea-soarelui ajunge doar pentru jumătate din suprafaţa de cultivat. Producătorii din agricultură se plâng de preţurile prea mari ale Materia primă pentru culturile de porumb şi de floarea-soarelui ajunge doar pentru jumătate din suprafaţa de cultivat.
Producătorii din agricultură se plâng de preţurile prea mari ale seminţelor de porumb şi spun că terenurile vor rămâne nelucrate. Oficialii de la Ministerul Agriculturii recunosc criza, dar spun că situaţia nu este chiar atât de neagră.
Seceta de anul trecut a redus la jumătate cantitatea de seminţe pentru culturile agricole din această primăvară. Potrivit lui Adrian Rădulescu, directorul de cabinet al ministrului agriculturii, la ora actuală stocurile existente acoperă doar jumătate din cantitatea de seminţe necesară.
Există însă estimări şi mai pesimiste. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Depozitarilor din România, Sorin Dogaru, noi avem un necesar de seminţe de porumb pentru 3 milioane de hectare, iar stocul existent ajunge doar pentru 700.000 de ha.
Ca urmare a acestei crize, preţurile s-au dublat faţă de cele de anul trecut. Omul de afaceri Culiţă Tărâţă susţine că preţul seminţelor de porumb a explodat. "Anul trecut, sacul de seminţe de 25 de kg era 190 de dolari, iar acum s-a dublat, a ajuns la 400 de dolari", spune Culiţă Tărâţă. Efectul imediat al seminţelor scumpe se va vedea pe milioanele de hectare de teren care vor rămâne pârloagă.
Cerealele se vor scumpi cu 25%
Magnatul cerealelor spune că din "90 încoace an de an au rămas terenuri necultivate, iar anul acesta vor rămâne fără cultură peste 2 milioane de hectare. Ca să îndulcească situaţia, autorităţile de la noi raportează la Bruxelles că suprafeţele în cauză sunt lăsate intenţionat necultivate pentru refacere numai că, în asemenea cazuri, terenurile