Serbia face uz de tot arsenalul juridico-diplomatic pentru a anula independenţa Kosovo. Sursa: Reuters
Autorităţile de la Belgrad au declanşat ieri o amplă ofensivă pentru a împiedica recunoaş terea proclamării unilaterale a independenţei Kosovo. Parlamentul sârb s-a reunit în jurul orei locale 16.00 pentru a anula decizia luată duminică la Priştina. Guvernul a cerut justiţiei să-i pună sub acuzare pe liderii kosovari pentru organizarea „proclamă rii unui stat fals pe teritoriul sârb“, iar ministrul de externe, Vuk Jeremici, a declarat că ţara sa va încerca să blocheze aderarea Kosovo la instituţiile internaţionale, informează AFP.
Noaptea de duminică spre luni a fost una extrem de fierbinte. Peste 30 de poliţişti şi 30 de civili au fost răniţi la Belgrad, în urma demonstraţiilor împotriva politicii Statelor Unite şi a Uniunii Europene. Nu doar Ambasada SUA, ci şi cea a Sloveniei, ţară care de- ţine preşedinţia semestrială a forului comunitar, au fost atacate de manifestanţ i violenţi. Aceştia au spart geamurile sediului reprezentanţei diplomatice slovene şi au vandalizat clădirea, incendiind mobilierul şi drapelele.
Anterior, câteva sute de protestatari atacaseră cu pietre şi sticle incendiare Ambasada Statelor Unite, potrivit postului de radio B92. Duminică noaptea au avut loc manifestaţii în mai multe oraşe din Serbia, precum Novi Sad sau Subotica, dar nu s-au soldat cu victime.
Ieri, studenţii din Belgrad au organizat proteste de amploare în centrul Belgradului, în timp ce sârbii din Kosovska Mitroviţa au ieşit în număr mare pe străzile oraşului pentru a-şi face cunoscută opoziţia faţă de independenţa Kosovo.
Liderii de la Priştina, acuzaţi de „acte criminale“
Preşedintele Kosovo Fatmir Sejdiu, premierul Hashim Thaci şi preşedintele parlamentului de la Priştina Jakup Krasniqi sunt cei t