Primul joc de paintball – pe 27 iunie 1981
Primele bile de paintball au fost create de compania Nelson Paint, în anii ’50. Erau folosite pentru a marca, de la distanţă, copacii. Fermierii le-au utilizat pentru a marca vitele mai uşor. În 1976, Hayes Noel, Bob Gurnsey şi Charles Gaines au venit cu ideea de a crea un joc care să preia din adrenalina unei vânători de bivoli, pe care ultimul o experimentase în Africa.
Un prieten le-a arătat, într-un catalog, un pistol cu vopsea, marca Nelspot 007. Primul joc de paintball s-a jucat pe 27 iunie 1981. În anii ’80, paintball-ul ia avânt, fiind jucat în păduri sau pe terenuri special amenajate.
Primul turneu de paintball s-a ţinut în 1983. La începutul anilor ’90, a apărut paintball-ul competiţional, tocmai pentru a se crea o detaşare faţă de aspectul militar al jocului.
Variante de joc
Paintball-ul presupune multiple scenarii şi variante de joc. Amatorii pot opta pentru „rec-ball”, jocul pe un teren amenajat cu machete, tranşee, cazemate şi foişoare. Terenurile sunt amenajate în pădure sau pe teren deschis.
Există, de asemenea, varianta de a juca „wood-land”, care se joacă pe un teren neamenajat special, unde echipele se orientează în funcţie de ceea ce le oferă spaţiul natural. Ca echipament, această formă se apropie cel mai mult de natura militară, existând costume diferite de camuflaj, pentru iarnă, deşert, iarbă.
La „speed-ball”, varianta sportivă a paintball-ului, scenariul principal este cunoscut drept „capture the flag” – scopul e de a captura steagul echipei oponente şi de a-l aduce în baza proprie. Echipele sunt formate din 3, 5, 7 sau 10 persoane. Terenul, de 1.500 de metri pătraţi, are obstacole gonflabile, care pot fi mutate în timpul jocului.
Competiţii interne şi internaţionale
În România, operatorii de paintball organizează o competiţie naţională, cu mai multe