Brancusi si Picasso sunt titani ai artei mondiale, au fost contemporani si au trait si au creat la Paris.
Brancusi s-a nascut la Hobita, Gorj si a trait intre anii 1876 - 1957, murind la varsta de 81 de ani, iar Picasso s-a nascut la Malaga, Spania si a trait intre anii 1881 - 1972, murind la varsta de 91 de ani. Brancusi n-a fost casatorit niciodata, dar Picasso a fost casatorit de sapte ori, avand numerosi copii. Doua destine in aparenta diametral opuse, dar in realitate asemanatoare: la amandoi femeia a contat enorm in creatiile lor.
Acum ceva timp, am vazut la TV filmul "Picasso, artist si demon", dedicat aproape in exclusivitate relatiilor amoroase si de familie ale artistului. Producatorul a avut de unde sa aleaga subiecte palpitante si socante, din viata ce si-a petrecut-o Picasso alaturi de cele sapte sotii. N-am ce zice, filmul a fost realizat exceptional. Evocand viata artistului alaturi de femeile iubite, scenaristul si regizorul au urmarit si au stiut sa scoata totusi in evidenta, dara de lumina ce a lasat-o artistul, marele creator, in lumea artelor.
Am ramas totusi cu un gust amar, la sfarsit, deoarece mi-am dat seama ca despre viata marelui Brancusi nimeni nu s-a ostenit sa realizeze un film asemanator, desi ar fi avut destule fapte de viata, demne de o ecranizare. Chiar zilele acestea, pe 19 februarie, se implinesc 132 de ani de la nasterea si 51 de ani de la moartea lui Constantin Brancusi. Nu stiu daca vreo televiziune sau vreo cinematografie a facut vreun film, in decursul celor 50 de ani, chiar documentar, despre viata si opera sa. Carti s-au scris cu sutele, iar studii critice cu miile, dar un film, chiar romantat, nu s-a facut. Apropo de carti, numai in anul 2001, cand s-au sarbatorit 125 de ani de la nasterea sa, s-au editat in Romania 36 de carti, de diferiti autori, iar in lume peste o suta.
Brancusi este ingropat i