Profilul de risc al clienţilor nu le-a permis instituţiilor bancare să dezvolte oferte pe acest segment Deşi Banca Naţională a României (BNR) a hotărât încă din luna martie a anului
Profilul de risc al clienţilor nu le-a permis instituţiilor bancare să dezvolte oferte pe acest segment
Deşi Banca Naţională a României (BNR) a hotărât încă din luna martie a anului trecut să dea liber băncilor în acordarea de împrumuturi fără avans, puţine instituţii de credit au ales să pună în practică această măsură. Mai mult, băncile încep să revină asupra propriilor decizii de relaxare şi înăspresc condiţiile de acordare a împrumuturilor.
Băncile comerciale nu s-au remarcat niciodată în ultimul an prin acordarea unui număr mare de credite cu avans zero. Motivul: condiţiile destul de aspre impuse de instituţiile de credit.
Iar dacă în cazul creditelor de nevoi personale sau al celor auto, contractarea unui împrumut cu finanţare 100% oferită de bancă este, totuşi, posibilă, pentru cei care doresc un împrumut pentru achiziţionarea unui imobil, acest lucru este mai greu de realizat. În plus, nu mai departe de săptămâna trecută, BRD a anunţat că reduce gradul de îndatorare de la 70% la 60%.
Instituţile de credit sunt reticente în a oferi împrumuturi în condiţii relaxate, mai ales din cauza profilului clienţilor. "Băncile nu se încumetă să acorde credite cu avans zero ţinând cont de faptul că profilul clienţilor a devenit în ultimul timp tot mai riscant.
Ele trebuie să se gândească cum vor recupera banii", a declarat, pentru "Adevărul", Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA). În acelaşi timp, Cabat este de părere că băncile nu se înghesuie să acorde credite fără avans din considerente ce ţin şi de competivitatea de pe piaţă.
Acces mai uşor pentru cei cu salarii mari
Aşa cum orice măsură de restrângere a creditări