Diferita fata de toate suratele ei, considerata mai degraba hormon, moleculele sale sunt mesagerii soarelui la nivelul epidermei. Dar cea mai importanta minune a ei este asimilarea calciului din oase si dinti. Iarna, cand soarele nu e mereu la vedere pe cer, e cazul sa ne umplem farfuria cu vitamina D
Sanatatea oaselor si a dintilor
Vitamina D e indispensabila pentru asimilarea calciului din intestin si pentru inglobarea sarurilor de calciu in structura oaselor si a dintilor. Noi ne producem singuri vitamina D, insa nu in intestin, ca pe alte vitamine, ci in piele. Acest proces incepe chiar de dimineata, la trezire, cand celulele pielii asteapta nerabdatoare lumina si primele raze ale soarelui. Dar in acelasi timp, vitamina se asimileaza si prin peretii intestinului din hrana ingerata. Surse foarte bogate de vitamina D sunt pestele gras, uleiurile de peste (untura de peste), ouale, ciupercile si cascavalul.
Rolul vitaminei in organism
Principala misiune a moleculelor de vitamina D este aceea de a asigura preluarea calciului din intestin si incorporarea sarurilor de calciu in oase si dinti. Asadar, vitamina D mentine forta si stabilitatea scheletului nostru. Deoarece, dupa menopauza, femeile pierd o parte din masa osoasa, ele trebuie sa se ingrijeasca in mod special de un aport corespunzator de vitamina D.
99% din cantitatea de calciu de care dispunem e folosita de organism in beneficiul oaselor si al dintilor, insa calciul joaca un rol primordial si in transmiterea impulsurilor nervoase catre toti neuronii, inclusiv cei ai creierului. De aceea, neurofiziologii includ calciul in categoria celor mai bune sedative naturale.
Calciul linisteste nervii
Natura stie acest lucru de foarte mult timp. Cand animalele, cum ar fi caprioarele sau iepurii, au trecut printr-o faza de stres masiv - de exemplu, au