Motiunea PD-L "Anulati taxa de prima inmatriculare" a fost adoptata, astazi, la Camera Deputatilor. 158 de deputati dintre cei 265 prezenti au votat in favoarea motiunii simple. In afara parlamentarilor PD-L, si PSD si PRM anuntasera, de asemenea, ca vor vota in favoarea motiunii. In ciuda faptului ca a fost adoptata de deputati, iar scopul motiunii este anularea taxei auto si restituirea banilor celor care au platit aceasta taxa, motiunea ar putea sa nu aiba si urmari juridice.
Potrivit deciziei Curtii Constitutionale nr 148 din 21 februarie 2007 o motiune simpla " nu poate sa stabileasca si obligatia Guvernului sau a membrilor sai de a lua anumite masuri concrete, considerate de parlamentari ca fiind necesare".
Votul la motioune a fost amanat luni seara din cauza sedintei comune a Parlamentului privind independenta provinciei Kosovo.
Initiatorii motiunii au cerut anularea taxei de prima inmatriculare si restituirea banilor celor care au platit-o deja. Guvernul, care a ajuns la a treia varianta de calcul a taxei, sustine ca eliminarea acesteia ar transforma Romania intr-o tara a masinilor de mana a doua. Potrivit ministrului Varujan Vosganian anul trecut au fost înmatriculate peste 400.000 de autovehicule dintre care 70% au fost masini noi. Prin urmare, a explicat ministrul, taxa si-ar fi atins obiectivul.
Potrivit Curtii Constitutionale, o motiune simpla nu poate, insa, "sa stabileasca si obligatia Guvernului sau a membrilor sai de a lua anumite masuri concrete, considerate de parlamentari ca fiind necesare"
In aceeasi decizie Curtea Constitutionala a explicat ca " in sistemul constitutional al Romaniei, ca si in majoritatea celorlalte tari, controlul parlamentar, in general, este fara sanctiune. Unica exceptie cand controlul parlamentar are si sanctiune este cea in care acest control se exercita prin motiun