Morarii susţin că importatorii din domeniu nu plătesc TVA în vamă. Reprezentanţii patronatelor din industria de panificaţie acuză importatorii că menţin în mod artificial un preţ Morarii susţin că importatorii din domeniu nu plătesc TVA în vamă.
Reprezentanţii patronatelor din industria de panificaţie acuză importatorii că menţin în mod artificial un preţ scăzut la grâu. Aceştia consideră că aşa-zisa "criză a grâului" este doar la nivelul costurilor, şi nu la cel al stocurilor.
Lipsa celor 250.000 de tone de grâu necesare aprovizionării brutăriilor nu este chiar atât de apăsătoare precum este preţul materiei prime pentru făină. Morarii spun că adevărata criză a grâului de la noi este cea a preţului.
"România nu se confruntă cu o problemă a grâului, ci cu una a preţurilor. Peste jumătate din importurile de grâu sunt ilegale, iar samsarii care nu plătesc TVA îşi permit să ţină preţul la făină foarte jos. Un kilogram de făină se vinde cu cel mult 1,2 lei, iar dacă grâul s-ar achiziţiona legal, kilogramul de făină ar trebui să fie 1,9 lei", a declarat, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin, citat de NewsIn. Din cauza acestei diferenţe, făina autohtonă este foarte scumpă, iar grâul stă în depozit ameninţând afacerea morarilor.
Iar aceştia sunt nevoiţi să reducă producţia. "Morarii sunt speriaţi şi au preferat să-şi diminueze capacitatea de producţie decât să cumpere grâu la un preţ ridicat şi să fie obligaţi să vândă făina ieftin, la un preţ ţinut în jos în mod artificial", a menţionat Viorel Marin.
Pâinea, mai scumpă din mai
Concret, stocurile de grâu existente ajung până în luna aprilie, dar sindicatele se grăbesc să anunţe deja o criză a grâului. Potrivit lui Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Pa