- psiholog, psihoterapeut -
Traim timpuri tulburi, in care iubirea pare pe cale de disparitie. Tinerii nu mai vor sa se casatoreasca, preferand sa traiasca in "cupluri libere". Cariera pare sa devina mai importanta decat orice altceva, iar o relatie romantica pare desueta. Familia, numita candva "celula de baza a societatii", este pe cale de disparitie. In Europa, dar in ultimul timp si la noi, se nasc din ce in ce mai putini copii. Ce inseamna toate acestea? Incotro ne indreptam?
Monique Fradot este psiholog si psihoterapeut francez, specializat in ceea ce se cheama "psihologie de cuplu". In Franta, unde fenomenul de disolutie a familiei si a cuplului a atins cote uriase, conferintele si cartile sale sunt binecunoscute.
"E o diferenta enorma intre a-i spune cuiva "te iubesc" printr-un sms si a-i spune acelasi lucru privindu-l in ochi"
- Monique Fradot, ceea ce se petrece in Franta a inceput sa se petreaca si in Romania. Daca pana mai ieri, familia era considerata telul vietii, acum, din ce in ce mai putini tineri par dispusi sa se casatoreasca. Au alte prioritati: cariera, de pilda, si propasirea materiala. Cum se explica aceasta mutatie valorica?
- Aceasta mutatie a valorilor se petrece la scara planetara, si nu ma mira faptul ca se intampla si in Romania. Societatea, asa cum o concepeam pana acum, pare sa dispara si sa se reaseze pe alte baze. Traim vremuri in care oamenii sunt mai insingurati si mai alienati ca niciodata. Vorbim de o epoca a comunicarii, dar oamenii comunica mai putin ca niciodata. Internetul, televiziunea, telefonia mobila, toate aceste mijloace de comunicare care ar trebui sa ne apropie, de fapt, ne indeparteaza pe unii de altii. Lipseste comunicarea directa, afectiva, fizica, lipseste privirea in ochi, care nu poate fi inlocuita niciodata cu un mesaj pe Internet, nici cu o convorbire telefonic