Specialiştii susţin că, după Lisabona, Bucureştiul este oraşul cel mai supus riscului de cutremure din toată Europa. Sursa: EVZ
Bucureştiul este un oraş nesigur, care ar putea avea mari probleme în cazul unui cutremur de nivelul celui din 1977. Specialiştii susţin că, după Lisabona, capitala României este cea cea mai expusă riscului seismic din întreaga Europă. Cu 383 de clădiri încadrate în gradul I, programul de consolidare derulat de municipalitate este greoi şi dificil. Ca dovadă, până în prezent, doar 10 clădiri au fost consolidate, anul trecut fiind returnaţi la bugetul de stat două milioane de lei, pentru că nu au existat proiecte.
„Cutremurul nu ţine cont de politic“
Invitat la o şedinţă comună alături de municipalitate şi de Institutul de situaţii de urgenţă, ministrul dezvoltării şi lucrărilor publice, Laszlo Borbely, s-a arătat dezamăgit de ritmul lent în care se derulează proiectul de consolidare a clădirilor din clasa I de risc seismic. El a criticat şi disputele dintre administraţ iile de sector şi municipalitate.
„Nu ne putem juca totuşi cu viaţa oamenilor. Cutremurul nu ţine cont de politic, ci de cât de bine se consolidează“, a spus ministrul, care a sugerat Primăriei Capitalei să se mişte mai repede şi că invocarea problemelor legate de lipsa constructorilor nu poate justifica întârzierile. „Ei vin dacă este o organizare mai bună. Avem cele mai mari facilităţi din Europa în ceea ce priveşte consolidarea acestor clădiri, avem şi banii necesari anul acesta, aproape opt milioane de lei“, a explicat Borbely, care a fost de acord cu decizia municipalităţii de a transfera la sectoare nu doar amplasarea bulinelor roşii, dar şi expertizarea clădirilor.
O consolidare durează doi ani
Viceprimarul Capitalei, Răzvan Murgeanu, a pus întârzierile şi pe seama mentalităţii oamenilor, nu d