Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) intentioneaza sa calculeze un randament minim pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) la un an dupa inceperea activitatii de colectare a contributiilor la acest sistem si nu dupa cel putin 24 de luni cat prevede legea, pentru da un semnal in piata, a declarat directorul general al CSSPP, Cristian Rosu, citat de NewsIn. Problema randamentului minim pe pilonul II a starnit controverse aprinse in piata, dupa ce mai multe ONG-uri au cerut modificarea legii in asa fel incat aceasta sa prevada un randament minim anual garantat al pensiilor din pilonul II, egal cu rata anuala a inflatiei.
Oficialul CSSPP spune ca randamentul minim se va calcula in functie de randamentul mediu obtinut de toti administratorii de pe piata.
"Credem ca vom calcula randamentul minim pe piata pensiilor obligatorii la care se vor raporta toti administratorii mai devreme de 24 de luni cat prevede legea, ca sa dam niste semnale in piata. Randamentul mediu ne va oferi un ordin de marime al randamentului minim, pe baza caruia administratorii isi vor pozitiona activitatea in piata. Dupa un an vom putea sa facem niste estimari cu privire la randamentele fondurilor, iar dupa 24 de luni vom impune in mod obligatoriu aceste randamente, conform legii", a declarat Cristian Rosu.
Ce prevede Legea, in prezent
In momentul de fata, Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede la articolele 52 si respectiv 53:
"Art. 52. - (1) Administratorul unui fond de pensii care a primit contributii pe o perioada de cel putin 24 de luni calculeaza, în ultima zi lucratoare a fiecarui trimestru, rata de rentabilitate a fondului de pensii pentru ultimele 24 de luni si o comunica in aceeasi zi Comisiei.
(2) Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pen