Independenţa provinciei Kosovo nu a creat mari tensiuni în Covasna şi Harghita. Oamenii de rând au alte preocupări. Grija zilei de mâine - cumpărarea celor necesare pentru a pune ceva pe masă Independenţa provinciei Kosovo nu a creat mari tensiuni în Covasna şi Harghita. Oamenii de rând au alte preocupări. Grija zilei de mâine - cumpărarea celor necesare pentru a pune ceva pe masă - şi plata facturii la gaz, având în vedere temperaturile negative din zonă, îi preocupă mai mult pe oamenii de rând.
Cei mai mulţi, români şi maghiari, se tem de provocările unor reprezentanţi ai mişcărilor extremiste de ambele părţi, pentru ca relaţiile din zonă să nu degenereze. Culmea este că, în acest context, reprezentanţii Consiliului Secuiesc din Sfântu Gheorghe au anunţat că vor organiza un miting de simpatie pentru cei din Kosovo, în centrul municipiului.
"Nu se pune problema să facem o paralelă între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc de la noi. Acolo au existat lupte, au murit mii de oameni. Suntem departe de acele nenorociri. Nu ne putem compara cu ei. Noi sperăm ca forţele internaţionale să înţeleagă dorinţa noastră de autonomie, un drept pe care dorim să-l câştigăm pe care paşnică, democratică", declară Nagy Kalman, pensionar. Eniko Sandor, vânzătoare în piaţa centrală din Sf. Gheorghe, vrea dreptul de autoguvernare.
"Vrem să ni se recunoască dreptul nostru la autoguvernare. Asta cerem. Dacă celor din Kosovo li s-a recunoscut acest drept, vrem şi noi acelaşi tratament. Dar spun asta din punct de vedere diplomatic, pentru că nimeni nu vrea violenţe şi vărsări de sânge. Îmi este frică să nu se ajungă la violenţă pentru că aşa doresc unii politicieni care vor să prospere din acest subiect", spune ea.
Şi românii din cele două judeţe spun că depinde de înţelepciunea autorităţilor şi a politicienilor să evite orice fel de conflicte în zonă