IONIŢĂ: "A fost nevoie să-l împuşcăm pe Ceauşescu ca să ajungem în fine să trăim decenii de împliniri măreţe. Şi o facem ca în democraţie, bombănind".
De un an de zile, Cehia a trecut înaintea Portugaliei ca PIB pe locuitor. Nu e prima ţară fostă comunistă care ajunge din urmă şi depăşeşte un membru vechi al UE: Slovenia era deja de o bucată de vreme peste Portugalia şi Grecia. Dar Slovenia e o ţară mică, cu populaţie nici cât Bucureştiul, fiind privită ca o aberaţie statistică. Însă Cehia e măricică şi a moştenit din comunism de toate, şi bune, şi rele. Progresul său rapid din ultimii ani arată că istoria nu e fatalitate, iar dacă face ce trebuie Estul poate foarte bine să o ia înaintea Vestului, aşa cum visa odinioară Hruşciov (termenii sunt relativi: strict geografic, Praga e mai la vest decât Viena). Integrarea europeană, dincolo de politicianisme sau strategii sectoriale stupide, este într-adevăr un proiect benefic şi vizionar, în buna tradiţie a iluminismului european.
Morala este deci una optimistă, pentru că în urma Sloveniei şi Cehiei tropăie harnic toţi ceilalţi nou-veniţi, inclusiv România şi Bulgaria: care mai elegant, care mai dezarticulat, cum poate fiecare. Însă dezlănţuirea energiilor care până acum se iroseau în zadar în sisteme distorsionate, plus reevaluarea activelor naţionale care timp de şaizeci de ani au zăcut depreciate, sub povara unor norme care distrugeau valoare economică în loc s-o creeze, este un proces fără precedent în modernitate. Şi care demonstrează, încă o dată, că instituţiile şi politicile sunt mult mai importante decât bogăţiile naturale sau alţi factori în drumul către prosperitate al unei societăţi. Gândiţi-vă doar cum terenurile şi clădirile şi-au sporit la noi valoarea cu un ordin de mărime în doar un deceniu, fără să aibă nimic „obiectiv“ în spate, doar ca rezultat al clarificării proprietăţii şi gar