In timp ce administratorii de fonduri spera ca 2008 va fi anul pensiilor private facultative, piata are inca destule bariere in calea dezvoltarii rapide, pe masura asteptarilor. Legislatia pietei nu este destul de permisiva, iar conditiile economice i-ar putea indeparta atat pe administratori, cat si pe potentialii clienti de ideea economisirii voluntare pe termen lung, considera Mihai Seitan, directorul general al brokerului de pensii FinCoP si unul dintre artizanii sistemului de pensii private din Romania.
Una dintre cele mai importante probleme legislative este deductibilitatea redusa a contributiilor facute la fondurile de pensii facultative - de numai 200 de euro pe an (atat pentru angajat, cat si pentru angajator).
"Anul acesta si, cred eu, nici in anul 2009, Guvernul nu va accepta cresterea deductibilitatii", spune Seitan, din cauza cheltuielilor bugetare mari programate. Majorarea deductibilitatii ar putea avea loc abia in 2010, considera el. "Cred ca pentru aceasta evolutia fondurilor de pensii facultative, in special a randamentelor acestora, trebuie sa fie argumente importante", spune seful FinCoP.
Potrivit legislatiei actuale, contributia lunara la fondurile de pensii facultative nu poate depasi 15% din veniturile lunare brute realizate - o alta piedica in calea economisirii accelerate. Fiind vorba de un sistem voluntar, "eliminarea plafonului de 15% este o necesitate", ponderea contributiei fiind astfel lasata la latitudinea clientului doritor de asemenea produse financiare de economisire pe termen lung.
Singura institutie care poate construi acum un astfel de proiect de modificare a legii pensiilor facultative este Comisia de Pensii Private (CSSPP), "dar care, fara sprijinul Ministerului Muncii, nu vor putea lansa in Parlament o astfel de modificare prea usor. In general, cred ca modificarile legislative legate de cele doua legi