Introducerea pensiilor obligatorii va revolutiona piata financiara, insa contributiile platite la un astfel de fond nu sunt suficiente pentru asigurarea unei pensii private de cel putin 1.000 de euro pe luna.
Calculele ZF arata ca un angajat care castiga salariul mediu brut pe economie si incepe sa contribuie la un fond de pensii obligatorii (pilonul II) la varsta de 30 de ani ar putea avea o pensie intre 130 si 230 de euro pe luna, in functie de randamentul obtinut de fondul la care contribuie, estimat la 5-7% pe an.
Pensia ar putea fi insa mai mare, deoarece aceste calcule se bazeaza pe un venit fix pe toata perioada de economisire.
Nivelul contributiei la fondurile de pensii obligatorii administrate privat - de 2% din salariul brut in primul an, urmand sa creasca in fiecare an cu 0,5 puncte, pana la 6% in opt ani - este extrem de redus, de aceea pentru un venit de cel putin 1.000 de euro pe luna dupa pensionare este necesara incheierea unei pensii facultative (pilonul III). De exemplu, un angajat care castiga 3.300 de lei pe luna (circa 900 de euro) si investeste 500 de lei (140 de euro) lunar - adica 15% din salariu, nivelul maxim al contributiei - intr-un fond de pensii facultative poate avea dupa 35 de ani de economisire o pensie lunara de 3.600 de lei (circa 1.000 de euro), in conditiile in care fondul va avea un randament de 5%.
Perioada de plata a pensiei luata in calcul este de 20 de ani.
In cazul in care randamentul fondului de pensii in care investiti creste cu doar un punct procentual, la 6% pe an, pensia lunara poate ajunge chiar la 4.860 de lei (1.350 de euro), in conditiile aceleiasi contributii lunare si unei perioade de economisire de 35 de ani. Aceasta inseamna ca plata contributiilor incepe la 25 de ani, deoarece dreptul la o pensie facultativa incepe de la 60 de ani.
In cazul in care contribuiti in fiecare luna