Judecătoria Turda i-a dat câştig unui şofer care a reclamat că amplasarea sistemului video de pe DN 1 încalcă legea. Sursa: Mihai Barbu
Amenzile aplicate pe drumul expres DN 1 Turda - Cluj sunt ilegale dacă fotografiile care surprind maşinile care circulă cu viteză mare nu poartă menţiunea „Autotest“.
O instanţă a Judecătoriei Turda a decis că fotografiile efectuate de camerele radar care nu poartă această menţiune nu pot fi acceptate ca probă. În motivarea sentinţei, judecătorul Corina Corovei de la Judecătoria Turda a ţinut cont de o normă legală a Biroului Român de Metrologie, care arată că „cinemometrele utilizate de Poliţia Rutieră trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe, precum autotestarea aparatului“.
Anulat pentrunerespectarea legii
Acest viciu al legii a ieşit la iveală în momentul în care un tânăr din Turda a atacat în instanţă procesul-verbal de contravenţie. Dan Pantea a fost surprins de o cameră radar circulând cu viteza de 129,4 km/oră, drept pentru care a fost amendat cu 351 de lei şi i-a fost suspendat permisul pentru o perioadă de 30 de zile. Pantea a atacat procesul-verbal la Judecătoria Turda pe motiv că acesta este ilegal, deoarece camera radar folosită pentru înregistrare nu respectă normele de metrologie legală.
„Paragraful 3.2.6. din norma de metrologie NML 021-05, aprobată prin ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 153/2007, prevede că înregistrarea efectuată trebuie să conţină menţiunea că a fost efectuată autotestarea aparatului“, a susţinut Dan Pantea în faţa judecătorului. Procesul de la Judecătoria Turda a fost câştigat de Pantea, pentru că Poliţia Rutieră Cluj nu a putut face dovada că aparatele radar au funcţia de autotestare.
De asemenea, instanţa de judecată a apreciat că un proces-verbal de contravenţie nu se poate bu