Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor avea cel mai probabil randamente peste inflatie in primul an de functionare, spun directorii de investitii ai companiilor de pensii din top. De altfel, si fondurile de pensii asemanatoare din regiune au inregistrat in cea mai mare parte a timpului castiguri medii peste rata inflatiei.
"Putem spune cu oarecare certitudine ca fondurile de pensii obligatorii vor performa peste media valorilor lunare ale ROBID/ROBOR (dobanzile de pe piata interbancara, n. red.), dar ajustate cu rezerva minima a Bancii Nationale", considera Dorin Boboc, director de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, a doua companie de pensii obligatorii de pe piata.
Luand in calcul estimarile sale, fondurile de pensii ar putea avea anul acesta randamente de circa 8%-8,5% (fata de o inflatie prognozata la 5,9% de catre Banca Nationala), pe baza dobanzilor interbancare existente.
Liviu Enache, director financiar al Generali Fond de Pensii (a treia companie de pensii de pe piata), spune ca randamentul mediu ponderat al pietei va depinde de ponderile randamentelor instrumentelor din componenta portofoliilor fondului. "O estimare conform profilului curbei randamentelor pe Romania, la data de 14 februarie 2008, releva un randament de 9,5% pe orizontul investitional de un an. Aceasta presupune ca o investitie facuta la momentul prezent poate aduce un randament in concordanta cu aceasta cifra", spune Liviu Enache.
Desi randamentele peste inflatie reprezinta in acest moment ipoteza cea mai probabila pentru fondurile de pensii obligatorii, conditiile de piata se pot inversa, iar randamentele instrumentelor cu venituri fix (preponderente in portofoliile fondurilor de pensii) pot aluneca si sub inflatie.
In plus, performantele fondului vor fi influentate si de conjunctura mondiala si de apetitul de risc vizavi de pietele