Oamenii de ştiinţă cred că, odată cu creşterea temperaturii oceanului, un habitat natural unic din apele de mică adâncime ale Peninsulei Antarctice va fi transformat complet din cauza
Oamenii de ştiinţă cred că, odată cu creşterea temperaturii oceanului, un habitat natural unic din apele de mică adâncime ale Peninsulei Antarctice va fi transformat complet din cauza afluxului masiv de crabi.
Crabii se numără printre cei mai mari prădători marini, iar absenţa lor din apele reci ale Antarcticii a permis dezvoltarea unei populaţii unice de animale cu cochilie, care acum vor fi decimate sub noua ofensivă.
"Crabii bat la uşă", spune Sven Thatje, membru al Centrului Oceanografic de la Universitatea Southampton.
"Creşterea rapidă a temperaturilor în largul Peninsule Antarctice creează condiţiile revenirii acestor prădători în regiune, după o absenţă de zeci de milioane de ani", explică acesta.
Temperaturile de suprafaţă ale oceanului, în partea vestică a Peninsulei, au crescut cu 1 grad Celsius în ultimii 50 de ani, adică dublu faţă de media globală. "Populaţiile de crabi s-au stabilit deja în apele adânci şi ceva mai calde. E doar o chestiune de timp pentru ca aceştia să se extindă în habitatele apelor de mică adâncime ale Antarcticii şi să modifice radical structura faunei marine", mai spune acesta.
Viaţa marină din Antarctica este o combinaţie rară de păianjeni de mare, isopode marine şi peşti care stau pe fundul mării.
Sistemul sangvin al acestor animale marine conţine un "antigel" care le împiedică să îngheţe în apele extrem de reci ale Antarcticii.
În absenţa crabilor şi a altor prădători rapizi, precum rechinii, singurii prădători ai regiunii sunt stelele de mare şi uriaşii viermi-panglică, ale căror mişcări sunt mult mai încete.
"Crabii nu îşi pot elimina magneziul