Maidanezii au ieşit învingători în lupta cu autorităţile. În lipsa unor măsuri concrete, câinii au devenit adevăraţii stăpâni ai Capitalei. Problema câinilor vagabonzi nu a putut fi Maidanezii au ieşit învingători în lupta cu autorităţile. În lipsa unor măsuri concrete, câinii au devenit adevăraţii stăpâni ai Capitalei.
Problema câinilor vagabonzi nu a putut fi rezolvată de niciunul dintre primarii Capitalei. Fără o strategie bine pusă la punct, hoardele de maidanezi se înmulţesc în voie. Zilnic, 30-40 de bucureşteni ajung la spital din cauza muşcăturilor.
Adăposturile de câini au devenit supraaglomerate după intrarea în vigoare a noii legi pentru protecţia animalelor, care nu mai permite decât eutanasierea câinilor grav bolnavi sau foarte bătrâni.
Directorul Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti (ASPA), Simona Panaitescu, spune că noua lege nu rezolvă sub nicio formă problema câinilor fără stăpân, reuşind doar să blocheze adăposturile din Capitală.
Motivul este că bucureştenii au siguranţa că maidanezii nu vor mai fi eutanasiaţi, aşa că nu mai sunt interesaţi să-i ia acasă. "Procentul de adopţie în decembrie era de 42%, iar în ianuarie-februarie a scăzut la 14%.
Nici nu mai putem răspunde reclamaţiilor, pentru că nu avem unde să mai aducem câini", s-a plâns Simona Panaitescu. În replică, preşedintele Fundaţiei Daisy Hope, Aura Marataş, spune că adăposturile vor rămâne pline atât timp cât primăria nu va populariza acţiunile de adopţie.
"Normal că este mai uşor să-i eutanasiezi sau să spui că gata, sunt pline adăposturile. Noi am vrut să facem fotografii câinilor şi să-i ajutăm în procesul de adopţie, să trimitem la ziare, prin mail. Dar ei nu au vrut!", a spus Aura Marataş.
Sterilizarea, soluţia fundaţiilor
Simona Panaitescu pune însă eşecul campaniei duse împotriva