Presedindele Statele Unite, George Bush, a salutat formarea statului Kosovo si a asigurat ca America va fi alaturi de noul guvern. Subsecretarul de stat pe probleme de aparare, Nicholas Burns, a reamintit ca SUA a oferit provinciei Kosovo ajutoare in valoare de 77 de milioane de dolari, iar pentru 2008 sumele ar putea chiar depasi 300 de milioane, scrie Associated Press.
Consiliul ministrilor convocati la Bruxelles a stabilit ca actul de declarare a independentei obliga Kosovo sa respecte principiile democratiei si ale egalitatii cetatenilor, sa-i protejeze pe sarbi si pe ceilalti reprezentanti ai minoritatilor. Ministri de externe au decis sa lase la latitudinea fiecarui stat daca va recunoste sau nu autonomia statului Kosovo, noteaza EuObserver.
In aceste circumstante Franta a decis sa recunosca autonomia regiunii. Fara ca acest gest sa poata coagula o pozitie comuna a UE, declaratia presedintelui Sarkozy a deschis calea unor atitudini pro Kosovo. Astfel, Germania, Marea Britanie si Italia au afirmat ca ca vor demara procedurile diplomatice pentru recunosterea independentei Kosovo, afirma Le Figaro.
Agentia de presa Itar-Tass anunta ca parlamentul rus considera ca imposibila recunosterea independentei Kosovo. Pozitia oficialilor rusi este legata si de faptul ca proclamarea independentei Kosovo, Abhazia si Osetia de Sud vor adresa Rusiei, ONU si Uniunii Europene solicitarea de a le recunoaste suveranitatea, scrie publicatia moscovita Nezavisimaia Gazeta.
ONU si NATO vor discuta marti intro sedinta speciala situatia creata in Kosovo. Potrivit publicatiei Pravda oficialii de la Kremlin vor cere consiliului de securitate al Natiunilor Unite sa intervina impotriva declaratiei de independenta. Pravda mai afirma ca Statele Unite si Uniunea Europeana intentioneaza sa inlocuiasca castile albastre din regiune cu propriile lor c