Daca 2007 a fost anul pensiilor obligatorii, 2008 are toate sansele sa devina anul pensiilor facultative. In prezent, sase companii sunt autorizate sa vanda pensii facultative, insa numarul acestora s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului, cea mai aprig
Companii ca Generali, BT Aegon, Omniasig sau Interamerican ar putea incepe sa vanda pensii facultative in acest an, alaturandu-se astfel celor sase jucatori prezenti deja pe aceasta piata: ING, Allianz-Tiriac, Aviva, OTP, BCR Asigurari si Raiffeisen Asset Management.
Parerile administratorilor de pensii despre evolutia pietei in cursul anului 2008 sunt impartite: estimarile incep de la 200.000 de clienti si ajung, in cel mai optimist scenariu, chiar si la un milion de cotizanti la fondurile facultative de pensii.
Bram Boon, seful ING Asigurari de Viata, companie care administreaza doua fonduri de pensii facultative, estimeaza ca numarul clientilor ar putea ajunge la 500.000 pana la sfarsitul acestui an sau, in cel mai bun caz, chiar si la un million de participanti.
Cei care se pregatesc sa intre pe aceasta piata au insa previziuni mai putin optimiste. "Potentialul pietei in 2008 cred ca este de 200.000 - 300.000 de participanti, urmand sa creasca in anii urmatori, iar ca active in 2009 se poate vorbi de 60 - 100 de milioane de euro la nivelul intregii piete", estimeaza Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii.
Compania analizeaza acum posibiltatea intrarii pe aceasta piata prin lansarea unui fond cu grad de risc mediu. "Pensiile facultative vor cunoaste o evolutie semnificativa in cursul anului 2008. Ne aflam intr-un moment in care publicul s-a confruntat deja cu ceea ce inseamna pensii private, a fost educat in acest sens si, implicit, nu ne vom confrunta cu reticenta din partea lui. Campania de pensii private obligatorii a constientizat nevoia de protectie