» Ministrii de Externe ai tarilor membre UE au adoptat ieri o declaratie potrivit careia tarile membre vor decide in acord cu "practicile nationale si regulile juridice" daca vor recunoaste sau nu independenta Kosovo. In vreme ce presedintele american, George W. Bush, declara, din Tanzania, ca "acum kosovarii sunt independenti, la Belgrad, Kosovska-Mitrovita sau Banja Luka zeci de mii de sarbi au protestat in strada.
Declaratia deschide calea legala tarilor care vor dori sa recunoasca independenta Kosovo – printre care Franta, Germania, Marea Britanie si Italia – sa o faca, dar lasa libertatea tarilor care sunt ostile independentei – Romania, Spania, Slovacia, Grecia, Bulgaria, Cipru – sa isi mentina pozitia. Imediat dupa reuniune, ministrul de Externe francez, Bernard Kouchner, fost sef al Pactului de Stabilitate in Balcani, a anuntat ca Franta intentioneaza sa recunoasca independenta Kosovo si ca presedintele Nicolas Sarkozy urma sa ii trimita aseara o scrisoare in acest sens omologului sau kosovar. Omologul sau german, Frank Walter Stenmeier, a anuntat ca Germania o va face maine.
Anunturile celor doi au venit la cateva ore dupa ce presedintele american, George W. Bush, a declarat la Arusha, in Tanzania, ca "acum kosovarii sunt independenti" si ca recunoasterea ca stat a Kosovo de catre Washington va urma recomandarile planului emisarului ONU Martti Ahtisaari. Recunoasterea oficiala va lua forma unui comunicat semnat de secretarul de stat Condoleezza Rice, care va fi facut public simultan cu documente similare ale altor tari europene. Acelasi comunicat va incerca sa indulceasca pastila pentru Serbia, careia SUA ii promit sprijin economic pentru integrarea europeana.
In Serbia si in teritoriile locuite de sarbi atmosfera este insa departe de a fi concilianta. Duminica seara, dupa un discurs violent antiamerican al premierului sarb, V