„Credem în Rusia“, „Nu vă dăm Kosovo!“ au fost mesajele de pe pancartele purtate în curtea mănăstirii din Gracanica de cele două mii de sârbi care au protestat ieri faţă de independenţă. Sursa: Horia Călăceanu
Cu lacrimi în ochi şi cu sufletul plin de tristeţe, oamenii au renunţat la prânzul în familie pentru un fel de parastas al fostei provincii sârbeşti, declarată duminică stat independent.
Priştina - prima zi de linişte
După euforia zilei de ieri, Priştina se liniştise aproape complet. Aflaţi în prima zi dintre cele declarate de guvern libere în cinstea independenţei, kosovarii au preferat să rămână în case. Fondul sonor al capitalei nu mai era claxonatul isteric al bucuriei, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două zile, ci murmurul obişnuit al unui oraş. „Petrecerea de ieri cred că ne-a epuizat pe toţi. Acum ne uităm pe stradă la panourile pe care scrie «O nouă ţară s-a născut şi ne simţim liniştiţi»“, explică starea de spirit din oraş Salli, un albanez care se îndreaptă către un bar pentru o cafea cu prietenii.
Speranţe doar de la Dumnezeu
În acest timp, Gracanica, cea mai mare enclavă sârbească din Kosovo, arăta ca într-o zi de doliu. Aproximativ 2.000 de sârbi au venit în curtea unei mănăstiri ca să protesteze faţă de independenţa provinciei.
„Încă nu ne vine să credem că s-a întâmplat asta. Azi-noapte am ascultat cum se bucurau, auzeam focurile de armă trase în aer şi nu puteam să înţeleg cum au putut să facă ce au vrut din Kosovo, ilegal şi fără nicio regulă“, ne-a povestit Blanca, o studentă de 23 de ani venită la protest împreună cu mama sa. Cele două femei păreau că au mai prins ceva speranţă după ce l-au ascultat pe episcopul ortodox al Serbiei spunând mulţimii că Dumnezeu va avea grijă de ei şi de Kosovo. Până la grija divină, protestatarii au fost însă păziţi de soldaţi KFOR î