Mere coapte
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 mere verzi, 1/2 ceasca de prune uscate sau smochine taiate fin, 1 lingura samburi de nuca tocati, 1 lingura coaja rasa de lamaie, 1/2 ceasca apa, 1/2 ceasca zahar, 30 g unt, 1/4 lingurita scortisoara pisata, 1/4 lingurita nucsoara macinata, inghetata sau frisca pentru servit.
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr., se scobesc merele pentru a indeparta partea lemnoasa si se curata de coaja doar treimea superioara. * Se amesteca bine smochinele (prunele), samburii de nuca si coaja de lamaie si se umplu cu ele merele, apasand bine. * Se aseaza pe o tava. * Separat, se pun pe foc, intr-o craticioara, apa, zaharul, untul, scortisoara si nucsoara. Cand dau in clocot, se toarna peste mere si se dau o ora si un sfert la cuptorul incins, stropindu-le, din cand in cand, cu zeama. Se servesc fierbinti, cu inghetata de vanilie sau cu frisca.
Sarlota cu mere
Ingrediente (pentru 6 persoane): 5 mere mai fainoase, curatate de coaja si de partea lemnoasa si taiate bucati, 2 linguri zahar, 1/4 lingurita scortisoara macinata, o franzela (din ziua precedenta), fara coaja, 100 g unt topit. Pentru sos: 1 ceasca gem de capsuni, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1/2 ceasca zahar tos (fin).
Mod de preparare: * Se-ncinge cuptorul la 180gr. si se ung cu ulei 6 forme (de 1/4 l) rezistente la foc. Se pun merele intr-o cratita, impreuna cu scortisoara si cu apa cat sa le acopere, se lasa sa fiarba pana ce se inmoaie, se scurg si se lasa sa se raceasca. * Se taie franzela felii. * Din 12 ele se decupeaza cercuri, celelalte se taie fasii groase de 2 cm si lungi cat inaltimea formelor. Se inmoaie 6 cercuri de franzela in untul topit si se aseaza pe fundul celor 6 forme, dupa care se inmoaie in unt si fasiile de franzela si se aranjeaza, in picioare, pe marginile formelor. * Se umplu formele a