Explozia cazurilor de ciroză hepatică şi cancere digestive plasează România pe primele locuri în Europa în privinţa deceselor cauzate de boli hepatice. Afecţiunile cardiovasculare nu mai Explozia cazurilor de ciroză hepatică şi cancere digestive plasează România pe primele locuri în Europa în privinţa deceselor cauzate de boli hepatice.
Afecţiunile cardiovasculare nu mai reprezintă principalul inamic al sănătăţii românilor. Mai nou, bolile care ne macină sunt ciroza hepatică şi cancerul digestiv. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), România ocupă unul dintre primele locuri la numărul de bolnavi cu afecţiuni hepatice severe.
"Peste două milioane de români au hepatită B sau C, iar bolile digestive reprezintă prima cauză de internare în spitale", a declarat prof. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologice (SRGH).
"Ciroza hepatică este o boală cu complicaţii severe, care reprezintă stadiul evolutiv al hepatitelor cronice, virală sau alcoolică. Ea se poate instala chiar şi după 20 de ani de la infecţia cu virusul hepatic. Singurul simptom al bolii ar fi oboseala exagerată, o stare ce impune neapărat un control medical care să evalueze valorile transaminazelor.
Identificarea infecţiei virale permite efectuarea unui tratament care oferă şanse în cel puţin jumătate din cazuri", a explicat prof. Carol Stanciu. Ultimele statistici ale OMS arată că, din cele aproximativ 12 milioane de persoane diagnosticate cu hepatită C în Europa, aproape 10 la sută sunt din România. Potrivit aceleiaşi surse, un loc fruntaş ocupăm şi la numărul de decese cauzate de bolile hepatice.
Tinerii, campioni la hepatita alcoolică
Medicul Carol Stanciu s-a arătat îngrijorat de creşterea numărului tinerilor diagnosticaţi cu hepatită alcoolică. "Spre deosebire de anii trecuţi,