Comisarul european pentru telecomunicatii, Viviane Reding, vine in martie in Romania sa discute cu autoritatile romane despre serviciul 112 si Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), al carei statut o ingrijoreaza. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, comisarul european anunta intentia Comisiei de a recomanda - pana in vara lui 2008 - autoritatilor nationale ale statelor membre o modalitate unitara de stabilire a tarifelor de interconectare in retelele mobile, care va duce si la o reducere a pretului serviciilor de transmisie de date si SMS in roaming. Profitul operatorilor mobili este de 3 pana la 20 de ori mai mare de pe urma clientilor care folosesc serviciul de roaming fata de cei care nu il folosesc, atrage atentia Reding.
Informatia pe scurt:
* Romania trebuie sa rezolve problemele privind serviciul 112, portabilitatea numerelor si sa aiba o strategie broadband.
* Statutul ANRCTI provoaca ingrijorari comisarului Reding.
* Comisia va recomanda o metoda unitara de stabilire a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele mobile (n.r. pretul cerut de operatorii de telefonie mobila pentru apelurile care se termina in reteaua lor) pana in vara lui 2008.
Rep: Cum evaluati piata telecomunicatiilor din Romania?
Viviane Reding: Cu cei 21,6 milioane de locuitori, cu 2000 de operatori telecom in 2007 si cu un venit anual de aproape 3,8 miliarde de euro, Romania este o piata importanta a Uniunii Europene. Prezenta unui numar mare de operatori alternativi precum OTE, RCS&RDS, UPC, Vodafone sau Orange a imbunatatit si stimulat competitia in domeniu. In plus, este de remarcat cresterea rapida a ratei de penetrare a telefoniei mobile.
Totusi, Romania are inca una dintre cele mai mai scazute rate de penetrare a liniilor fixe si broadband din UE 27. In acest domeniu