Cuplurile care nu pot avea copii pot apela la un nou centru de tratament. În Capitală s-a înfiinţat primul centru ultraspecializat de medicină materno-fetală din România, fiind printre cele mai mari din sud-estul Europei. Noutatea constă în faptul că la centru se acordă toate tipurile de consultaţii şi investigaţii necesare unui cuplu cu probleme reproductive, inclusiv consiliere psihologică. În ultimul timp, tot mai multe cupluri solicită ajutor, pentru că nu pot avea un copil. Acest lucru se întâmplă pentru că numărul femeilor de vârstă reproductivă a crescut, cuplurile au tendinţa de a amâna sarcina, după vârsta de 35 de ani.
Acest centru oferă tratamente specifice de reproducere asistată ca: stimularea ovariană urmată de concepţia spontană, inseminarea artificială, fertilizarea in vitro, injectarea intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI) şi crioprezervarea embrionilor. În cel mai scurt timp, la acest centru se va putea efectua şi diagnosticul preimplantaţional (PGD), o premieră la nivel naţional. Prin acest procedeu, embrionii obţinuţi prin fertilizare in vitro sunt testaţi pentru depistarea bolilor genetice. Diagnosticul preimplantaţional reprezintă o alternativă la diagnosticul prenatal (amniocenteza şi biopsia de vilozităţi coriale).
Mai mult, această metodă permite cuplurilor, care au un risc de a transmite o boală genetică gravă, să aibă un copil sănătos. PGD poate fi oferit atât cuplurilor fertile, cât şi celor infertile. PGD este recomandat cuplurilor care ştiu că au în familie pe cineva cu o boală genetică, femeilor de peste 35 de ani, cuplurilor cu eşecuri de fertilizare in vitro şi bărbaţilor cu infertilitate care necesită ICSI. PGD este util pentru că astfel se poate depista, încă din faza celulară a embrionului, anomalii ca sindromul Down, sindromul Edwards, sindromul Patau, fibroza chistică sau talasemia majoră. (Ş.C.)
Cuplu