Principalele obstacole pentru mediul de afaceri din Romania il constituie nivelul fiscalitatii si legislatia fiscala. Cel putin asa reiese dintr-un raport dat publicitatii de Forumul Economic Mondial despre competitivitatea globala.
Banca Mondiala a identificat in Romania aproape 100 de taxe si impozite pe care firmele autohtone le platesc mai mult decat dublu decat oricare tara din Uniunea Europeana. Este vorba de 12 contributii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adaugata, impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, impozitul pe profitul companiei, taxele de urbanism etc.
Mai mult de jumatate din ele sunt in domeniul fortei de munca. Pe langa fiscalitatea impovaratoare, destul de greu cantareste si regularitatea cu care se platesc aceste biruri. „Cand spune ca sunt 12 taxe la somaj, CAS, TVA, de fapt este cate una, numai ca sunt plati lunare”, spune avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.
Cum este in alte tari
In Suedia, de exemplu, firmele platesc doar doua taxe. Cel mai aproape de noi se situeaza Polonia cu 40 de taxe si impozite. In afara de aceste obligatii, firmele trebuie sa mai plateasca alte 100 de taxe neevidentiate, asa-numitele taxe parafiscale, adica tot felul de „tarife”, „contributii”, „comisioane”, „timbre” si alte obligatii prevazute in nenumarate acte normative.
Gandul Principalele obstacole pentru mediul de afaceri din Romania il constituie nivelul fiscalitatii si legislatia fiscala. Cel putin asa reiese dintr-un raport dat publicitatii de Forumul Economic Mondial despre competitivitatea globala.
Banca Mondiala a identificat in Romania aproape 100 de taxe si impozite pe care firmele autohtone le platesc mai mult decat dublu decat oricare tara din Uniunea Europeana. Este vorba de 12 contributii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adaugata, impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, impo